Hotel i Apartamenty Bukowy Park Polanica-Zdrój
menu

Władca płomieni - wywiad z Szefem kuchni

Władca płomieni - wywiad z Szefem kuchni

07
lis 2024
08
lis 2024
  1. Strona główna
  2. Restauracja
  3. Władca płomieni - wywiad z Szefem kuchni

Nie widzę siebie w innym zawodzie - rozmowa z Krzysztofem Mielcarkiem, szefem restauracji Bukowa

szef-kuchni-hotelu-bukowy-parkszef-kuchni-hotelu-bukowy-park-polnicaszef-kuchni-hotelu-bukowy-park-polnica  szef-kuchni-przy-pracy

- Kiedy zrozumiał Pan, że chce zostać kucharzem?

- Od najmłodszych lat trochę podglądałem babcię podczas gotowania. To ona mnie inspirowała. Miałem również przyszywanego wujka, który jest kucharzem. Bardzo Go lubiłem i to chyba też zmotywowało mnie, żeby iść w Jego ślady. 

- Czym charakteryzuje się kuchnia w Polanicy Zdrój?

- Ciekawe jest to, że w Polanicy spotykają się różne tradycje kulturowe. W latach powojennych pojawili się tu przesiedleńcy ze Wschodu. Odbija się to echem również w świecie kulinarnym. Jest to kuchnia w pewnym sensie kresowa,  dużo dań z ziemniaków, królują kluski, mięso oczywiście, barszcze, żury.

-  Z czego czerpie Pan inspiracje?

-  Z lasu, wody, głowy, no i oczywiście z internetu i telewizji. Jestem zapalonym wędkarzem, bardzo lubię ryby, grzyby, jagody. W restauracji staramy się wykorzystywać produkty sezonowe. Jeśli jest okres letni, to bazujemy na jagodach, jeśli się trafią maliny, to robimy dania z malinami. Jesienią jest sezon na śliwki, więc na stoły trafiają  knedle, powidłą, marmolady.
- Jakie dania można zamówić w restauracji Bukowa?

- Opieramy się na polskich smakach. W karcie mamy dania z kaszą, gryką i

kapustą. Serwujemy pierogi, gołąbki, kaczkę, dziczyznę, danie z jelenia. Staramy się używać jak najwięcej lokalnych produktów.

szef-kuchni-bukowy-park-polanica

- Co według Pana sprawia, że dania w restauracji Bukowa mają niepowtarzalny charakter?

Nie korzystamy z gotowych produktów, ani żadnych półproduktów.  Kupujemy surowiec i wszystko przyrządzamy od początku do końca we własnym zakresie.

Na przykład jeśli chodzi o wędzenie ryb, to najpierw odpowiednio długo je moczymy w solance, dobieramy odpowiednie drewno i dopiero wędzimy.

Tak samo jest z mięsem i kiełbasą. Od podstaw wędzimy wszystkie wędliny, które podajemy na śniadaniu i obiadokolacji. Naszą specjalnością jest swojska, podsuszana kiełbasa.

Pierogi, kluski, cepeliny, czyli kluski ziemniaczane to wszystko też robimy sami. 

- A co z chlebem, bułeczkami i wypiekami?

- Uwielbiam przyjeżdżać do pracy skoro świt. Jak słońce wstaje o 4, to wstaję o 4, wsiadam w samochód i pędzę do Bukowego.  Piekę chałki na śniadanie, bułeczki z marmoladą, drożdżówki, jak są sezonowe jagody, robię też jagodzianki. Zależy mi, żeby goście mogli posmakować czegoś innego, niż wszędzie. Na bufetach serwujemy również własnej roboty chleb. Moim specjałem jest bezglutenowy chlebek gryczany na zakwasie i normalny żytni lub mieszany, też na zakwasie. Ciasta piecze u nas Pan Andrzej, który jest ikoną cukiernictwa, jeśli chodzi o Polanicę. Nigdy w życiu nie widziałem, żeby robił jakieś ciasto na pół gwizdka, jeśli ma być masło, to dajemy masło, nie ma żadnych zamienników.  Po prostu robimy to od serca. 

- Sery też robicie sami? 

- Naszym popisowym serem jest ostatnio twaróg sudecki. Jest to lokalny ser, my go trochę przerabiamy. Najpierw moczymy w solance, a później wędzimy. Ten wędzony ser naprawdę robi furorę. Jak goście wyjeżdżają z hotelu po śniadaniu, to kupują go na kilogramy. 

- Bierze Pan udział w konkursach kulinarnych i co ważniejsze Pan je również wygrywa! Może mógłby Pan coś więcej powiedzieć na ten temat?

- Nigdy nie chciałem brać udziału w konkursach. Zwyczajnie nie mam na to czasu. Jestem zaszyty w kuchni. Jestem szefem kuchni, który przede wszystkim gotuje, a nie myśli o konkursach i wyjazdach.  Ale tak się złożyło, że mamy w Polanicy Festiwal Smaków Pejzaży Kulinarnych. Pierwsze dwie edycje były bez żadnych konkurencji. Po prostu bawiliśmy się gotując. Ale w tym roku zrobiliśmy mały konkurs kulinarny, no i zbiegiem okoliczności akurat ja dostałem statuetkę i tytuł restauracji roku 2020. Ale to jest tytuł przechodni. W przyszłym roku też na pewno będą pejzaże kulinarne. I na pewno ktoś inny dostanie statuetkę.

 

Newsletter

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Kamiński Andrzej, Parkowa 11/13, 57-320, Polanica-Zdrój , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane